Se prăbușesc prețurile la panouri fotovoltaice

Conform OPIS, o companie Dow Jones, prețurile modulelor solare din China au ajuns la cele mai scăzute valori de până acum, întrucât atât cumpărătorii, cât și vânzătorii reiterează faptul că piața modulelor continuă să fie supusă unei competiții intense și unei cereri în scădere.

Indicatorul Chinez pentru Module (CMM), referința pentru modulele Mono PERC din China, și prețurile modulelor TOPCon au scăzut pentru prima dată în cinci săptămâni la $0.151/W și, respectiv, $0.157/W în această săptămână.

Scăderea de peste 7% a prețurilor atât pentru CMM, cât și pentru modulele TOPCon vine în contextul în care mulți vânzători luptă pentru cota de piață. Există „mai mulți jucători noi pe piață care vor să-și vândă produsele și pot concura practic doar la preț” cu principalii producători de module de nivel 1, a explicat un veteran al pieței solare.

Un astfel de producător important ar oferi prețuri de până la $0.150/W pentru modulele Mono PERC dacă plata se face în avans, a spus o sursă. Prețuri de până la $0.153/W au fost raportate în timpul sondajului săptămânal de piață OPIS. Chiar și la aceste niveluri scăzute ale prețurilor, dezvoltatorii nu cumpără, deoarece se așteaptă ca prețurile să scadă și mai mult și vor intra pe piață doar atunci, a adăugat sursa.

„Intrăm acum într-o perioadă interesantă” modelată, printre alți factori, de „niveluri ridicate ale stocurilor în străinătate”, potrivit unui observator de piață experimentat. Furnizorii de module din Europa se confruntă cu stocuri foarte mari, care pun presiune pe prețuri, a spus o sursă de la un producător important de module.

Acest lucru a început sa se vadă și pe piața din România, unde preturile au ajuns deja în jurul valorii de 1 ron/W. Rămâne de văzut dacă prețurile se vor menține scăzute pe piața locală având în vedere demararea programului Casa Verde Fotovoltaice.

Privind înainte, piața vorbește despre creșterea prețurilor pe termen scurt, pe fondul creșterii costurilor pentru diferite componente ale modulelor. Prețurile la soda caustică, folosită pentru a produce sticlă fotovoltaică, au crescut semnificativ, a remarcat o sursă, în timp ce o altă sursă a spus același lucru despre Etilen-Acetat de Vinil (EVA), folosit ca material de încapsulare pentru module.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *